Etiketter

I den här bloggen publicerar jag titt som tätt resultat från min egen släktforskning. För dig som tar det av det jag skriver så är det per definition andrahandsuppgifter. Mitt mål må vara att det inte ska förekomma några fel och att när något är en tolkning jag gjort så ska det framgå att det är just en tolkning – baserad på ett adekvat källmaterial. Men du kan inte veta helt säkert om varje uppgift verkligen är korrekt. För att veta det måste du kontrollera uppgifterna mot primärkällorna.

Varför skriver jag nu så här? Jag tror ju så klart på mina egna forskningsresultat. Icke desto mindre är källkritik oerhört viktigt. I alla lägen. På nätet finns mängder av andrahandsuppgifter som en släktforskare kan ta del av. I diskussionsforum, på släktforskarsajter, i släktträd som publicerats på nätet, i bloggar, på hemsidor, i nätresurser och så vidare. Det säger sig självt att kvalitén på detta virrvarr av uppgifter kan variera. Och man kan släktforska på många olika sätt. En del är nöjda med att samla lite uppgifter här och var för att de tycker det är roligt. Andra är extremt ambitiösa och noggranna i sin forskning. Det är inte upp till mig att sätta mig till doms över vilka sätt som är rätt eller fel. Det är i stället upp till den som tar del av uppgifterna att kontrollera dem. För även den bäste kan göra fel och det får tråkiga konsekvenser när felaktiga uppgifter sprids vidare. Låt mig ge ett enkelt exempel:

En av de största aktörerna i släktforskarvärlden är Ancestry. På Ancestry kan du lägga ut din släktforskning och publicera den i släktträd som andra Ancestry-medlemmar kan ta del av. Och ladda ner till sitt eget släktträd.

I kyrkbyn Mortorp i Mortorp socken i Kalmar län bodde vid början av förra sekelskiftet en arbetare vid namn Janne Teodor Nilsson (född 1878). Enligt en dryg handfull släktträd på Ancestry var han gift med Lena Jenny Sophia Gustafsson som var född i Träkniv (ja, platsen heter så!) i Karlslunda socken, Kalmar län den 1 september 1875. Hon var dotter till Gustaf Jonsson (1838-1916), bördig från Norra Gullabo i Torsås socken. Han hade gift sig till en gård i Träkniv i sitt äktenskap med Kristina Sofia Pettersdotter (1841-1924). Lena Jenny Sophia råkar dessutom vara en avlägsen släkting till mig – min farmors mors kusin.

Problemet med uppgifterna i släktträden på Ancestry är att de är helt fel. Janne Teodor Nilsson var inte alls gift med Lena Jenny Sophia Gustafsson från Träkniv! Tittar man i församlingsboken i Mortorp kan man snabbt konstatera att Janne Teodor Nilssons hustru hette Lina Jenny Gustafsson och var född i Mortorp socken 1 juni 1877. I födelseboken är det lätt att kontrollera att uppgiften från församlingsboken stämmer. Den 1 juni 1877 föds Lina Jenny, dotter till torparen Gustaf Petersson och Karolina Nikolaidotter under Mortorp nr 7. Hon dog för övrigt i Igelösa i Voxtorp socken 27 december 1921.

Mortorp_fb

Att ta reda på detta krävde en arbetsinsats på cirka fem minuter. Man får än fler bevis om man följder Lena Jenny Sophia Gustafsson. Hon emigrerade till Amerika 1897 och att hon inte återvänt därifrån för att åter bosätta sig och bilda familj i Sverige styrks av moderns bouppteckning. Denna upprättades den 29 december 1924 och enligt den bodde dottern ännu i Amerika. Så gjorde också sex av hennes sju syskon, de flesta i Deer Lodge county i Montana, flera i en liten stad som heter Anaconda.

I exemplet ser vi hur någon har publicerat en felaktig uppgift som sedan okritiskt delats av flera andra. Ett släktskap som aldrig existerat har plötsligt blivit en sanning. I exemplet krävdes det väldigt lite för att ta redan på hur det verkligen låg till. Så enkelt går det förstås inte alltid. Men genom att ta dig tid att vara försiktig med andrahandsuppgifter och försöka kontrollera dem mot urkunderna så gör du både dig själv och andra en stor tjänst!